Vad syftar följande tidsuttryck på: förra lördagen, på lördag och nästa lördag? Finns det regler för vad dessa uttryck syftar på?
Orden förra och nästa kan vara lite besvärliga i tidssammanhang. Om man vill undvika tolkningsproblem kan man i stället säga till exempel lördag i förra veckan, nu på lördag och lördag i nästa vecka.
Vilken lördag vi menar hänger till stor del samman med vid vilken tidpunkt vi yttrar ordet. Ju närmare en lördag vi säger nästa lördag, desto större är sannolikheten att det kommer att tolkas som ’lördag om drygt en vecka’. Säger vi nästa lördag på en måndag kan det tolkas som ’närmast följande lördag’ (på samma sätt som om vi sagt på lördag), men på torsdagen är det större chans att nästa lördag betyder ’lördag i nästa vecka’. Säger vi å andra sidan på lördag på en fredag är risken att det tolkas som ’lördag om åtta dar’, eftersom vi ofta säger i morgon när vi syftar på just morgondagen.
Samma problem kan finnas för årstider: tolkningen av nästa sommar beror på hur nära i tiden en sommar det yttras.
Vissa nästa-uttryck är dock entydiga oavsett när de yttras: nästa år, nästa månad, nästa vecka kan inte missförstås. Det hänger samman med att det inte kan komma några enheter av samma slag mellan innevarande år, månad, vecka och nästa år, månad, vecka.
Tolkningsproblemen beror alltså på att det kan komma olika antal dagar mellan i dag och nästa lördag, liksom det kan komma ett olika antal årstider mellan innevarande årstid och nästa sommar. Om man vill vara entydig är det säkraste tipset att formulera om.