Ska man skriva maträtter med stor eller liten bokstav?
Vi rekommenderar generellt liten bokstav på maträtter: pyttipanna, tacos, hamburgare.
Många sort- och typbeteckningar härrör från ett namn eller är sammansatt med ett namn. Har namnledet kvar sin karaktär av namn, rekommenderar vi att man behåller versalen på detta led: biff Rydberg, toast Skagen, Janssons frestelse.
Har namnledet förlorat sin namnprägel, skrivs typbeteckningen i allmänhet med liten bokstav: falukorv, ölandskroppkakor, pitepalt etc. Här är innebörden inte längre ’korv från Falun’, ‘kroppkakor från Öland’ och ‘palt från Piteå’, utan en viss typ av korv, kroppkakor eller palt som kan tillagas på olika platser.
Om det viktiga är varifrån något kommer skriver man alltså med stor bokstav, om det viktiga är av vilken typ något är använder man liten bokstav. I tveksamma fall skriver man lämpligen med liten bokstav om det handlar om etablerade uttryck som kan fungera som typbeteckning.