Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Varför heter det blåneka? Hur kommer färgen blå in i bilden?

Svar:

Blå- fungerar i detta ord förstärkande: att blåneka innebär att man kraftigt och envist förnekar något, ofta mot starka bevis eller mot bättre vetande. Det första belägget på blåneka i svenskan är från 1913. 

Det finns fler ord där blå- används som förstärkningsled, blåfrusen, blådåre och blåköra. I det första exemplet är kopplingen till färgen blå tämligen tydlig: är man blåfrusen har huden blivit så pass nedkyld att den antagit en blåaktig färgnyans. I de två andra exemplen är det svårare att se kopplingen till just färgen blå.

Man kan spekulera i om blåneka också kan knytas till färgen. Redan 1916 lade språk- och stilforskaren Jöran Sahlgren fram en tanke om att bakom ordet ”ligger möjligen föreställningen om en person som av ansträngning blivit blå i ansiktet”. Sahlgren hämtar ett exempel från Frank Hellers äventyrsroman Yussuf Khans giftermål: Sen får hans höghet protestera sig blå, men det blir inte mer europasejour för honom.

Slutligen kan man konstatera att blå- fortsätter att vara produktivt som förstärkningsled; två nyare exempel är verben blåljuga och blåvägra.

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej     
Kommentarerna används för att förbättra Frågelådan, de besvaras inte.
Om du önskar svar på din kommentar ber vi dig att kontakta oss per e-post: svenska@isof.se