Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

I vilka fall ska man välja a-form på adjektivet (gamla, lilla, kompetenta) och i vilka fall ska man välja e-form (gamle, lille, kompetente) när adjektivet används för att beskriva en person?

Svar:

I många fall när ett adjektiv (eller ett liknande ord) används för att beskriva en person är det lätt att bli osäker på om man bör välja adjektivets a-form (t.ex. gamla) eller dess e-form (t.ex. gamle). Det handlar om fraser som den gamla/gamle vännen, tolvåriga/tolvårige Kim och den äldsta/äldste i gruppen.

Det finns inga helt entydiga mönster för när den ena eller den andra formen ska användas i fall som dessa. Flera olika faktorer inverkar på valet av form, och variationen är stor. I många fall går det ungefär lika bra med båda formerna. Entydiga mönster för användningen av adjektivets a- och e-former har heller inte funnits tidigare i svenskans historia.

Däremot går det att identifiera ett antal faktorer som spelar in i valet av form:

  • Kön: Former på -a används mest tillsammans med ord och namn som syftar på kvinnor, medan former på -e mest används tillsammans med ord och namn som syftar på män. Det är dock vanligt att använda a-former också för män, och det beskrivs som korrekt i såväl äldre som nyare grammatikböcker. Betydligt mindre vanligt är det att använda e-former för kvinnor, och sådana användningar uppfattas också i allmänhet som felaktiga.
  • Substantivets genus: När substantivet är ett t-ord är den etablerade normen att adjektivet har a-form, även när man syftar på en man, t.ex. det nytillträdda statsrådet Peter Eriksson.
  • Användning med eller utan substantiv: När adjektivet används självständigt, dvs. utan något substantiv efter (t.ex. den äldsta/äldste i gruppen), är det vanligare än annars med e-form.
  • Vilket adjektivet är: Vissa ord stelnar i sina former, och särskilt vissa självständigt använda adjektiv (utan efterföljande substantiv) har en stark tendens att förekomma i e-form, t.ex. den enskilde och den ersättningsskyldige.
  • Fasta tjänstebeteckningar: I fasta tjänstebeteckningar har adjektivet traditionellt haft e-form, t.ex. förste bibliotekarie.
  • Textens formalitetsgrad och ämne: E-former är vanligare i formellare sammanhang. Det handlar både om formellare texttyper och om ämnen som relaterar till en offentlig snarare än till en privat sfär: författarens namnkunnige far men min kompis snälla pappa.
  • Dialekt: I talspråk är valet mellan a-form och e-form delvis dialektalt betingad. Det finns dialekter där e-form är den gängse formen både när man talar om en kvinna och när man talar om en man, och det finns andra dialekter där a-form används genomgående på motsvarande sätt. Den här variationen verkar dock inte slå igenom i skrift.

Vilken form ska man då välja? Svaret på den frågan beror mycket på textens sammanhang och syfte. Men ett alternativ som får allt större spridning, särskilt i myndighetstexter, är att använda a-formen generellt, oavsett kön och utan hänsyn till andra faktorer: den gamla mannen, den gamla kvinnan, första vice ordförande Gunnar Andersson, den enskildas ansvar.

Om a-formen används generellt blir den könsneutral. Särskilt när man syftar på en person i allmänhet snarare än på en specifik individ kan det därför finnas skäl att välja a-formen. Detta gäller även för nya tjänstebeteckningar. Man kan dock inte vänta sig att a-formen uppfattas som könsneutral av alla.

Valet att i vissa fall välja e-form kan främst motiveras stilistiskt. I vissa sammanhang kan man, för att följa etablerade textnormer, vilja använda e-former för män (den ansvarsfulle mannen) och för vissa adjektiv i självständig användning (den enskilde).

Man bör generellt undvika att använda e-former om kvinnor, eftersom en sådan användning uppfattas som felaktig av de flesta: min goda granne Elsa – inte min gode granne Elsa.

 

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej     
Kommentarerna används för att förbättra Frågelådan, de besvaras inte.
Om du önskar svar på din kommentar ber vi dig att kontakta oss per e-post: svenska@isof.se