Hur tar man reda på varifrån ett ord kommer, och hur länge det har funnits i svenskan?
Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) är en användbar källa för att ta reda på ords historik och etymologi. Den kan man nå på svenska.se eller som app. Sök på ordet och klicka på ”visa mer”. Under ”historik” står årtalet för det äldsta exemplet som ordboken har hittat för ordet. Ofta står också en kort förklaring av hur ordet har uppstått, exempelvis som ett lån från ett annat språk.
I den historiska Svenska Akademiens ordbok (SAOB), som också finns på svenska.se, finns en mer utförlig historik. Klicka på ”etymologi” för uppgifter om ordets upprinnelse och härkomst. I SAOB finns även exempel på hur ordet har använts i olika texter historiskt. Här finns också mer historiska uppgifter om fasta uttryck.
Det går också att själv undersöka hur ett ord eller uttryck har använts i svenskan. Ett bra verktyg är Kungliga bibliotekets tidningsdatabas, Svenska tidningar, som innehåller inskannade tidningar från 1600-talet och framåt (även om de hundra senaste åren är upphovsrättsskyddade och inte kan läsas fritt på nätet). Sök på ett ord och sortera på “äldsta först” så ser du hur ordet användes i början.
Ytterligare ett exempel är Svensk etymologisk ordbok som gavs ut 1922 och finns inskannad på Svensk etymologisk ordbok. För ord som finns i en liknande form i ett annat språk kan det också vara en bra idé att titta på det språkets etymologiska källor. En användbar resurs är exempelvis den engelska etymologiska ordboken etymonline.com.
Läs även: Hur kan jag själv söka svar på språkfrågor?