Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:
Är manuell motsatsen till automatisk? Kan jag i så fall säga att min cykel är manuell, till skillnad från en automatisk motorcykel?
Svar:
Kärnbetydelsen av manuell är ’som utförs med händerna’. Manuellt arbete står i motsats både till tankearbete och till maskinellt arbete, manuell växellåda står i motsats till automatisk växellåda.

Man kan säga och skriva jag räknade ut det manuellt, när datorn eller miniräknaren är trasig, även om tankarna varit i arbete mer än händerna.

Vidare används manuell när man blir personligen betjänad av en expedit som skär upp ost, kött eller fisk. I fraser som manuell betalning och manuell betjäning har ordet denna betydelse,

Däremot kan en betydelsekollision uppstå när man talar om maskiner som drivs med fötterna, t.ex. cyklar eller gamla trampsymaskiner, som manuella. Eftersom många i sitt inre ser händer i arbete när de möter ordet manuell, blir det lätt löjeväckande med manuella cyklar. Här ligger det ju närmast till hands att använda ett ord som trampcykel eller, i andra fall, att tala om icke eldrivna eller mekaniska maskiner och apparater.

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej