Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:
Hur använder man citattecken för att markera ironi?
Svar:
Man kan markera ironi genom att sätta ett ord inom citattecken och därigenom visa att det ska förstås som exempelvis en underdrift eller en överdrift, som i det här exemplet: Uppsägningarna vid den amerikanska biljätten General Motors kommer nästa år att beröra "bara" ca 3 000 personer.

Men just eftersom citattecken kring helt etablerade ord kan uppfattas som att ordet ska förstås ironiskt kan det vara olämpligt att använda citattecken för att markera att man hade kunnat välja ett annat ord. Här följer två exempel på mindre lyckade användningar av citattecken:

1) Hans tal var kvällens "höjdpunkt" och alla applåderade uppskattande. Sammanhanget gör troligt att höjdpunkt här har sin vanliga användning och inte ska uppfattas ironiskt. Om man tolkar höjdpunkt ironiskt p.g.a. citattecknen får meningen en helt annan betydelse än den avsedda.

2) Johan är som vilken kille som helst. Han gillar att spela fotboll och "meka" med moppen. Visserligen är ordet meka vardagligt, men de flesta förstår vad det betyder och det passar in i sammanhanget. Då finns det ingen anledning att sätta citattecken runt.

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej