Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Hur ska man skriva åldersangivelser med plus? Med tecken, 50+, eller bokstäver, femtio plus? Hopskrivet, femtioplus, eller särskrivet, femtio plus? Och ska det vara 50-plusare eller 50-plussare?

Svar:

Vi rekommenderar i första hand skrivsätten 50-plus, 50-plussare, 50-plusboende

I vissa fall kan det vara relevant att skriva talet med bokstäver (femtioplus), men det är generellt vanligare att skriva ålder med siffror, och därför sticker det skrivsättet ut mindre.

Att skriva plus i stället för + gör det enklare att skapa sammansättningar. Det är teoretiskt möjligt att kombinera plustecken och bindestreck (50+-boende), men av grafisk-estetiska skäl bör man undvika det.

Och vi rekommenderar generellt just sammansättningar: 50-plus, femtioplus, snarare än 50 plus, femtio plus. Det är obligatoriskt när det finns ytterligare ordled eller ändelser till plus: För oss 50-plussare är detta en bra chans, Nu öppnar en ny 50-plusklubb.

För avledningar och böjningar av plus rekommenderar vi alltså dubbelteckning av s: 50-plussarna, plusset efter siffran, plussa på (’addera, lägga till’). Då följer man normalregeln, som säger att ett konsonantljud som följer på en betonad (i detta fall bibetonad) kort vokal ska dubbeltecknas.

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej