Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Kan man kalla Storbritannien för UK på svenska?

Svar:

Nej, UK bör inte användas på svenska. Det är en förkortning av det engelska United Kingdom (of Great Britain and Northern Ireland). På svenska blir det Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, vilket kan förkortas till Förenade kungariket.

Som framgår av det långa namnet är Storbritannien en del av Förenade kungariket. Så i strikta officiella sammanhang bör man säga Förenade kungariket när det är detta man menar.

I mindre strikta sammanhang kan man fortsätta att följa det allmänna bruket och säga Storbritannien, även om man avser det som innefattas av Förenade kungariket.

Storbritannien omfattar i strikt officiellt språkbruk bara England, Skottland och Wales. England är alltså bara ett delområde i Storbritannien. Den rent geografiska termen Brittiska öarna omfattar även Isle of Man och Kanalöarna, som lyder direkt under brittiska kronan, samt hela ön Irland.

Läs mer om vilka landsnamn som rekommenderas inom svensk offentlig förvaltning i Utrikes namnbok, som ges ut av Utrikesdepartementet.

 

 

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej