Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:
Hur kan man i dagligt tal benämna en vuxen persons partner, om man inte är förlovade eller sambor, men tycker att pojkvän/flickvän låter alltför ungdomligt?
Svar:
Det kan för många verka konstigt att omtala en äldre person som pojkvän eller flickvän. Även kille och tjej framstår då förstås lika ungdomligt.

Om man inte är förlovad passar inte heller fästman eller fästmö. Dessa ord verkar för övrigt på det hela taget vara på väg ut.

Partner är ett alternativ i vissa sammanhang. Ordet verkar öka i användning, antagligen delvis på grund av inflytande från engelskan, där partner i betydelsen livskamrat också blir allt vanligare. Men partner används inte helt utbytbart mot pojkvän eller flickvän, utan ordens betydelser är bara delvis överlappande. Orden pojkvän och flickvän används normalt bara om personer som inte är gifta eller förlovade, men kan användas både när det gäller etablerade och nya förhållanden. Partner brukar dock användas för mer etablerade relationer, d.v.s. i betydelsen livskamrat, och sällan för någon man nyligen blivit tillsammans med.

Särbo är ett ord som används av vissa för att visa att man har en relation, men inte bor ihop.

Ordet sällskap används också om person som man har en kärleksrelation till. Men det fungerar inte heller i alla sammanhang, som till exempel "I går var jag och mitt sällskap på bio" eller "Eva, får jag presentera. Det här är Pelle, mitt sällskap."

Ordet vän fungerar ibland. Man kan säga "Eva, får jag presentera. Det här är Pelle, min vän." Men eftersom ordet vän oftast används om personer man inte har en romantisk relation till kan det ju i många sammanhang bli otydligt vad man menar om man använder det ordet.

Andra uttryck är man eller karl (som båda kan missförstås så att man är gift) och kvinna. Men i mångas öron låter karl lite väl vardagligt och kan t.o.m. uppfattas som nedsättande. Detsamma gäller för kvinna.

Vi har också de nu lite gammaldags orden käraste (både om man och kvinna) och käresta (om kvinna). I danska och norska används de som åldersneutral motsvarighet till pojkvän respektive flickvän.

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej