Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Heter det Makedonien eller Nordmakedonien och hur skrivs adjektiv och invånarbeteckning?

Svar:

Vi rekommenderar namnformen Nordmakedonien med adjektivet nordmakedonsk och nationalitetsbeteckningen nordmakedonier.

Den jugoslaviska delrepubliken Makedonien bröt sig loss från Jugoslavien 1991. Eftersom Makedonien också är namnet på en stor region i Grekland, pågick under många år en konflikt om vem som hade rätt till namnet. I politiska sammanhang kallades landet förr formellt Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom). Men sedan 2019 har de båda länderna ett avtal om att landet i stället ska kallas Nordmakedonien (Severna Makedonja, engelska North Macedonia).

Enligt en kompromiss i avtalet får invånarna fortsatt kallas bara makedonier i formella sammanhang (Macedonian/from North Macedonia står det därför i invånarnas pass). Det går i svenskt allmänspråk bra att tala om makedonier som folkgrupp, och till exempel om makedonsk mat och kultur när det handlar om den historiska regionen snarare än landsgränserna. Det kan även fungera att använda makedonier som invånarbeteckning för Nordmakedonien i sammanhang där det inte kan missförstås att det är invånare i Nordmakedonien som avses. Men som invånarbeteckning är nordmakedonier, med adjektivet nordmakedonsk, alltid det entydigaste. Framförallt för att den på ett tydligare sätt inkluderar hela befolkningen, som utöver makedonierna består av ungefär en fjärdedel albaner.

Landets huvudspråk, som delvis talas även i omkringliggande länder, kallas fortsatt makedonska. I svenskan förekommer även formen makedonisk(a) med i, och den är enligt ordböckerna språkligt likvärdig, men formen utan i är vanligare i bruket.

 

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej