Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:
Melodifestivalen eller mello?
Svar:
Den svenska nationella uttagstävlingen till den europeiska musiktävlingen Eurovision song contest (ofta förkortat ESC) bär namnet Melodifestivalen; det skrivs som andra namn med versal begynnelsebokstav. Men melodifestival kan också användas substantiviskt om olika slags sångtävlingar, med gemen begynnelsebokstav, även om andra länders uttagstävlingar till ESC: den finska melodifestivalen. Då är det närmast typen av sångtävling som avses.

Mello, med två l, har de senaste åren blivit en populär kortform för Melodifestivalen. I synnerhet Sveriges Television, som sänder Melodifestivalen, använder kortformen. Ofta skrivs det med liten bokstav: mello, mellofestival, mellobidrag. Ser man det som kortform för ett namn kan man förstås även tänka sig stor bokstav. SVT själva skriver ibland så (Mellopriser, Mellomyspyssel, Mellowebbredaktionen, Mellotipset), ibland med liten bokstav (mellon, mellosnack, mellokaraktärer).

Mello används emellanåt även för både ESC och för andra länders uttagstävlingar: Lettlands mello; 2015 års mello i Wien. Ibland kan mello också fungera som kortform för andra sammansättningar, till exempel för melodifestivallåt: ”Den här låten är dagens bästa mello.”

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej