Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Vad heter youtuber i plural?

Svar:

Vi rekommenderar böjningen en youtuber, flera youtuber, de där youtuberna. I språkbruket är den vanligaste formen s-plural: en youtuber, flera youtubers. S-plural fungerar dock sämre i bestämd form: de där youtuberserna?

Engelska ord som slutar på -er försvenskas ofta så att de i stället slutar på -are: joggare, punkrockare, hackare etc. Det skulle ge ordet youtubeare. Men det passar inte så bra med stumt slut-e på Youtube: ska man skriva youtubeare eller youtubare (jämför orangea eller oranga)?

För främmande ord som slutar på -er finns då två pluralalternativ: åker- eller musikervarianten. Om man följer mönstret en åker, flera åkrar blir formen youtubrar, men den kan kännas krånglig både i stavning och uttal. Mönstret en musiker, flera musiker ger i stället oförändrad form i plural: en youtuber, flera youtuber, de där youtuberna. Det är denna form vi rekommenderar.

Ofta är dock den bästa lösningen att undvika problemet genom att lägga till ett böjningsbart efterled: Youtubeartister, Youtubepersonligheter, Youtubekomiker etc. Då får man samtidigt möjlighet att precisera vad det är för slags personer man talar om.

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej