Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:
Hur skriver man #metoo och andra hashtaggar?
Svar:
Uttrycket me too lanserades i en kampanj mot sexuella ofredanden under hösten 2017, där det framför allt användes som en hashtagg i sociala medier.

Om man refererar till kampanjen och dess spridning i sociala medier är det tydligast att skriva #metoo (med tecknet för hashtagg och liten bokstav). Sammansättningar kan skrivas ihop i ett ord, men det är tydligare att ha bindestreck till efterledet: #metoo-kampanjen.

När man avser manifestationer av kampanjen i bredare mening, utanför sociala medier, är det naturligare att skriva utan tagg: metoo. Hopskrivningen metoo är motiverat just för att läsaren ska koppla det till kampanjen.

Uttrycket skrivs med liten bokstav eftersom det snarare är en företeelse än ett namn. När uttrycket inleder en mening bör det dock skrivas med stor bokstav, såvida det inte leder till tolkningsproblem.

Samma råd gäller även för andra hashtaggar, t.ex. för benämningarna på branschuppropen i samband med kampanjen, som #tystnadtagning i film- och teaterbranschen och #visjungerut bland sångartister.

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej