Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

 Ska man skriva streama eller strömma?

Svar:

Vi rekommenderar strömma som numera har en spridd användning i språkbruket, även om streama också förekommer i svenskan, alltså en försvenskad form av det inlånade engelska verbet stream.

Att strömma innebär att spela upp ljud- eller videofiler på en dator, surfplatta eller mobiltelefon från en webbplats. En strömmad fil är åtkomlig i realtid, alltså medan dataöverföringen pågår i stället för först när hela överföringen är klar.

Man kan strömma filer genom att spela upp lagrade filer som finns tillgängliga på en webbplats. Man kan också strömma ett direktsänt evenemang, kanske via en strömningstjänst som Youtube. Det kallas ibland för direktströmning.

Det är också vanligt att man använder andra uttryck i sändningssammanhang, som webbsända, sända över nätet, sända live, direktsända, livesända. Ibland lägger man till varifrån man sänder, så att det framgår att det är via en viss webbkanal, webbplats, eller liknande: Vi direktsänder via Youtube. Alla våra sändningar går att hitta i efterhand på SVT Play.

 

 

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej