Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Hur ska ett brev eller mejl avslutas?

Svar:

Det finns inga strikta regler för hur man avslutar ett mejl eller brev. Vi rekommenderar att man väljer ett sätt som passar kommunikationssituationen. Här är det skillnad om man skriver ett brev till en vän, en kollega eller en okänd person på en myndighet. Avslutningsfrasen bekräftar som andra delar av texten den relation man har och vill förmedla till läsaren.

Ofta avslutas ett brev till en kollega eller någon man inte känner med frasen med vänlig hälsning eller med vänliga hälsningar. Båda varianterna kan användas utan ordet med. Efter avslutningsfrasen skriver man sitt namn på ny rad, antingen med eller utan blankrad emellan.

Med vänlig hälsning
Lisa Karlsson

Vänliga hälsningar
Lisa Karlsson

Man brukar inte ha ett skiljetecken efter hälsningsfrasen, men det förekommer att man lägger till ett kommatecken, följt av namnet:

Ha det bra så länge, hälsar,
Lisa Karlsson

Hälsningar,
Lisa Karlsson

Ganska ofta ser man avslutningsfrasen och förkortningen Mvh, inte sällan följt av ett snedstreck och avsändarens namn:

Mvh/Lisa

I ett sms där man brukar vara mindre formell, kan ett mvh signalera distans och viss artighet. Men i ett mejl eller ett brev där man har utrymme, kan ett mvh tolkas som att man inte orkar skriva ut en hälsningsfras, och därigenom som mindre artigt.

Läs även: Ska man sätta utropstecken, punkt eller komma efter hälsningsfrasen i mejl och brev?

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej