Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:
Hur skriver man: kostnadsintäktsanalys, kostnads-intäktsanalys, kostnadsintäkts-analys kostnads/intäkts-analys, kostnads/intäktsanalys eller kostnads intäkts analys?
Svar:
Det här uttrycket bör skrivas kostnads–intäkts-analys. Observera att det första strecket är ett tankstreck, det andra ett bindestreck.

Ofta skriver man dock i stället kostnads-intäktsanalys, kanske för att man tycker att det blir för många streck, kanske för att man menar att intäktsanalys ska skrivas utan bindestreck, kanske för att man inte förstår finessen med uttrycket.

Det är riktigt att intäktsanalys är en fullt tänkbar sammansättning, och den skrivs liksom de flesta sammansättningar utan bindestreck. Likaså är kostnadsanalys en fullt tänkbar sammansättning. Om man nu tänker sig att det är en intäktsanalys och en kostnadsanalys, så kan man dra ihop detta till kostnads- och intäktsanalys, liksom man kan skriva in- och utförsel i stället för införsel och utförsel. Men egentligen avser det här begreppet en analys av sambandet mellan kostnader och intäkter, och det är detta man visar genom tankstrecket och bindestrecket. Därför ska man också skriva orsak–verkan-samband för sambandet mellan orsak och verkan.

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej