Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Hur böjs ordet snacks?

Svar:

Det är sällan snacks behöver böjas, men i så fall rekommenderar vi ett snacks, det där snackset, flera snacks, de där snacksen.

I engelskan är snacks en pluralform av snack (som betyder ungefär 'mellanmål'). Vi har lånat in framför allt pluralformen från engelskan och använder den i betydelsen ''tilltugg till drinkar', som t.ex. potatischips. I den betydelsen är behovet av singularform inte så stort, utan vi använder i allmänhet ordet som ett mängdord, utan singular eller plural. I den mån man någon gång behöver en singularform kan man använda formen med s även i singular (precis som med andra andra liknande lånord som tips och chips): ett salt snacks, flera salta snacks.

I ett senare skede har ordet snack i singular lånats in till svenskan från engelskan, men då i den mer ursprungliga betydelsen 'mellanmål', som i snackbar eller Jag köpte ett snack för att klara mig till lunchen. Det finns ingen bra pluralform till detta ord ännu. Nollplural (snack) eller engelskans plural-s (snacks) kan båda användas, eller så går man i plural över till det svenska ordet mellanmål.

Läs mer om pluralböjning med -s här.

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej