Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

IS, Islamiska staten eller Daesh, vilken är den lämpligaste benämningen på denna rörelse?

 

Svar:

Vi rekommenderar förkortningen IS.

Den nämnda rörelsen har under åren haft flera olika namn på arabiska och andra språk, som Islamiska staten i Irak och Levanten (Isil) och Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis). Sedan 2014 används det kortare namnet Islamiska staten, förkortat IS.

Eftersom det inte existerar någon egentlig stat, menar vi att det är bättre att använda IS än det mer explicita Islamiska staten. IS är dessutom den benämning som är helt dominerande i svenska medier, och den är i dag så etablerad att den inte behöver förklaras.

Om man i något sammanhang behöver förtydliga att det inte är en stat utan en rörelse, kan man till exempel skriva:

Den rörelse som kallar sig Islamiska staten (IS) rycker framåt i Syrien. IS inledde i veckan en storoffensiv.

Den betoningen kan även göras med olika slags beskrivningar av vad IS är: den militanta islamistgruppen IS, den sunniextremistiska rörelsen Islamiska staten, terrorgruppen IS, jihadistgruppen IS.

Även namnet Daesh förekommer ibland. Det är en förkortning av en engelsk translitterering av gruppens namn på arabiska (al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham) och betyder just ’Islamiska staten i Irak och Syrien/Levanten’. Den svenska regeringen och UD har valt att använda Daesh som officiellt namn på rörelsen med argumenten att det är det internationellt etablerade namnet och att det inte sanktionerar statstanken. Internationellt dominerar dock motsvarigheter till Islamiska staten och IS: Islamic State (IS), L'État islamique (EI) och liknande. Språkrådet förordar därför fortsatt IS som benämning.

 

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej